2013. november 25., hétfő

Adventi naptár


2012-ben, tavaly készült ez az Adventi naptár. Többek között ez a bejegyzés is a receptes blogban kapott helyet (a fotók még onnan vannak, ezért található rajtuk a felirat), de most, legelső igazi bejegyzésként még aktuális is, hiszen van még idő elkészíteni. (az idei naptár csak a hét második felében lesz kész, de azt is hozom majd).

De előtte egy kis áttekintés az Adventi naptárról:
Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. (forrás: wikipédia)
Úgy döntöttem, hogy nem csak csokoládé vagy édesség lesz a naptárban hanem apró kis ajándékokat is csempészek egy-egy napra a kis tárolókba. Érdemes egyébként előre megvásárolni, gyűjtögetni az ötleteket (hogy mi is kerüljön a naptárba) így egyszerre nem lesz sok, amit meg szeretnénk vásárolni.
Én úgy csináltam, hogy a színes tollakat és az egyéb összecsomagolt csokit, cukrot is szétszedtem és darabonként csomagoltam össze őket. Így a tollnak sem egyszerre örül meg a gyerkőc hanem hármasával kapja majd meg őket.
Azért érdemes arra figyelni, hogy ne tegyünk nagyon nehéz tárgyakat a poharakba, mert nem biztos, hogy elbírja majd a súlyát a ragasztás.

Hozzávalók:
egy nagyméretű kartonlap
24 darab műanyag pohár
szalag
kis ragasztható díszek (a pohárra)
alkoholos filc
24 darab csipesz
24 darab szalvéta
vékony kötöző zsinór
kétoldalas ragasztó vagy ragasztópisztoly


Először a poharakra ragasszuk fel a szalagokat (rögzíthető ragasztóval vagy akár tűzőgéppel is) és arra kerül a kis dísz amire a napszámokat írhatjuk egy alkoholos filccel.


Ha ezzel elkészültünk, akkor a csipeszeket rögzítsük (kétoldalú ragasztóval vagy akár más ragasztót is használhatunk hozzá, pl: ragasztópisztoly) a kartonra. Érdemes előtte elrendezgetni a poharakat, kimérni a távolságokat. A csipeszekkel rögzíthetőek a poharak, ezért ne rakjunk bele nehéz dolgokat és túl nagyokat se.
A szalvétákba (nekem 3 rétegűt sikerült kiválasztanom, amit egyenként szétválasztottam és csak a legkülső rétegbe csomagoltam a meglepiket) csomagoljuk az ajándékokat és a vékony kötöző zsinórral masnira kötjük el, mint egy kis batyut. Ezeket helyezzük a poharakba.

Kis segítségként lefotóztam, hogy nálunk mik kerültek a naptárba:


-cukorkák
-csoki
-pez cukor
-Kinder tojás
-kisautó
-szívószál (ízesített)
-filctoll
-figurás toll
-hógömb
-nyomda
-gumicukor (nálunk ebből sok, mert hatalmas kedvenc)
- matrica
-téli fagyi
-csokigolyó
-lufi
-törölköző, ami víz hatására megnő
-ropi
-hűtőmágnes
-kis dobozos mogyorókrém
-nyalóka
-pattogós cukor
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése